Televizní kuchtíci

čtvrtek 26. listopad 2009 08:41

S Italem v kuchyni

Přiznám se bez mučení, že mě příliš nebaví vařit. Jsem spíše konzument. Dle říkanky „já se práce nebojím, klidně si vedle ní i lehnu“, mě ovšem dost baví se na vaření dívat. Hlavně když vaří někdo, kdo to skutečně ovládá a je na něm vidět, že ho to baví. Rád sleduji televizní kuchtíky jak vytvářejí kouzelně vypadající pokrmy a ještě raději bych je měl na stole před sebou. Ty jejich výtvory, ne ty kuchtíky.




V poslední době jsem si dost oblíbil pořad „S Italem v kuchyni“, kde italský šéfkuchař Emanuele Ridi s kouzelným přízvukem komentuje výrobu nádherných pokrmů. Emanuele pochází z Elby, z dlouhé generace kuchařů. V Čechách už žije patnáct let. Důvodem je krása českých dívek, našel si zde totiž manželku. Z hlediska formátu je tento pořad zoufale nenápaditý, Emanuele je prostě v kuchyni u sebe na chatě a vaří jídla pro svojí sousedku a hosty. Co vytahuje show nad průměr je jeho charisma a hlavně ten srandovní přízvuk a evidentní láska k jídlu.  

Nezanevřel jsem ani na, gurmány neoblíbeného, Jirku Babicu (Babicovy dobroty), který je podle mě úžasně „lidový“. Má neuvěřitelně omezenou slovní zásobu a vypadá ve všech pořadech jako by měl v sobě alespoň pět piv. Přesto se na to dobře kouká a jeho snaha nevařit z „nóbl“ přísad je sympatická. Myslím, že celá ta obrovská nenávist proti tomuto pořadu (hlavně časopis Reflex) je motivovaná hlavně tím, že se jedná o pořad na TV NOVA a Babicovým přístupem k zavedeným pravidlům gastronomie. Jeho „veselý Segedín“ mě dostal fakt do kolen.

b.jpg 

Je ovšem jeden televizní kuchař, kterého naprosto nesnáším a odmítám sledovat. Zdeněk Pohlreich. Chápu, že jeho prací je být zlý. Jeho kuchařská show je založena na urážení jiných kuchařů, takže tomu bych rozuměl. Je mi ale upřímně nesympatický a jeho kuchařská reality show není o vaření, ale o neurvalém chování, nadávání a urážení lidí. Prostě na večeři od něj nemám chuť.

Přes zmíněné dojmy je Pohlreichova agresivní show ve sledovanosti jedničkou, poráží Babicu i Ridiho. A otázka na konec: proč jsou televizní gastronomové jen chlapi?

p.jpg

 

 

Karel Šec

Karel Šec

Karel Šec

Nové filmy, knihy a hudba které mě zaujaly.

Od malička mám rád filmy a hlavně kino. Budu rád když Vám něco z toho co zde píši pomůže vybrat správný film na který zajít, nebo knihu kterou si přečíst. Nechci filmy "recenzovat", spíš psát o dojmech, které ve mně vzbudily.

REPUTACE AUTORA:
0,00

Tipy autora

Co právě čtu

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky